Debatten om konflikten i Mellemøsten på de sociale medier
En undersøgelse udarbejdet af Analyse & Tal på opdrag af Amnesty International Norge
Den 7. oktober 2023 udførte Hamas og andre væbnede palæstinensiske grupper et angreb i det sydlige Israel, som dræbte mere end 1.100 mennesker og sårede mere end 5.000. Mere end 200 mennesker blev bortført som gidsler til Gaza. Som svar på angrebet erklærede Israel krig mod Hamas og indledte en større militær offensiv mod Gazastriben, som stadig er i gang. I takt med at konflikten på landjorden eskalerede, steg mediedækningen og det indhold, der blev delt på de sociale medier, også i Norge. I kommentarfelterne på de sociale medier raser debatten, og i den fysiske verden har der været flere rapporter om fysisk vold, racisme og trusler mod jøder og personer med palæstinensisk, muslimsk og/eller arabisk baggrund.
Fra tidligere analyser af big data fra sociale medier har vi set, at når der udkæmpes konflikter, krige og store politiske slag andre steder i verden, så mærkes det også i den norske digitale debat. Ekstreme holdninger, konspirationsteorier eller negative stereotyper kan komme til udtryk i offentlige kommentarfelter og være med til at sprede budskaber om had, racisme og vold.
Er der tegn på, at tonen i den offentlige debat i Norge er blevet hårdere som følge af angrebet i Israel den 7. oktober og den efterfølgende krig i Gaza? Og hvordan omtales de forskellige grupper, når man diskuterer konflikten?
For at svare på hvordan konflikten i Mellemøsten diskuteres på de sociale medier, indsamlede vi opslag og kommentarer på Facebook og TikTok både før og efter angrebene den 7. oktober. For at måle tonen i debatterne på Facebook og TikTok brugte vi sprogalgoritmen A&ttack2, som genkender sproglige angreb i kommentarerne. Vi læste og systematiserede også omkring 12.000 kommentarer for at identificere temaerne i kommentarerne, og om de indeholdt antisemitisme eller fjendtlighed over for muslimer.
De vigtigste resultater af rapporten er:
#1 Facebook-debatten om Mellemøsten intensiveres kraftigt efter 7. oktober
#2 Sproglige angreb stiger på TikTok og Facebook efter 7. oktober
#3 To procent af de kommentarer, der efterlades efter moderering, indeholder antisemitisme eller fjendtlighed over for muslimer
#4 Modstanderne har helt forskellige opfattelser af fakta, sandhed og gyldig argumentation
#5 Debatten er polariseret og præget af skyttegravsdynamik
Udgivelsesdato
25. september 2024