Amnesty International Norge

Negative holdninger og stereotyper om samer på Facebook

Negative holdninger og stereotypier om samer på Facebook

Samerne i Norge har en lang historie med undertrykkelse og diskrimination. I dag er samerne anerkendt som et oprindeligt folk, hvilket giver dem rettigheder, som blandt andet sikrer mindretalsbeskyttelse og modvirker diskrimination. Samtidig ved vi fra tidligere undersøgelser, at mange mennesker har ringe kendskab til samerne som folkegruppe, og at samerne har fire gange større risiko for at opleve diskrimination end majoritetsbefolkningen. Tre ud af fire unge samer har oplevet diskrimination, fordi de er samer. Meget af dette kommer til udtryk på sociale medier som Facebook.

Rapporten er baseret på et ønske om at bidrage til mere viden om omfanget af negative holdninger og stereotyper, der deles om samer på de sociale medier. »Det er et vigtigt område at undersøge, ud over hate speech. Det er ofte meninger og udsagn, som ligger inden for rammerne af ytringsfriheden, men som alligevel kan opfattes som meget skadelige for den gruppe, der diskuteres. Det skubber også til grænserne for, hvad vi stadig betragter som acceptabelt og som sandheder om en sårbar minoritetsgruppe.

 

 
0
1
2
 
0
1
2
 
0
1
2
3
4
5
6
7
8
 
 
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
 
0
1
 
0
1
2
3
4
5
6

Sådan gjorde vi det

For at besvare spørgsmålet om, hvordan samerne omtales på de sociale medier, har vi indsamlet og systematiseret hundredtusindvis af Facebook-opslag og -kommentarer om samer og samiske emner.

Vi har analyseret politiske partiers Facebook-sider, norske mediers Facebook-sider og Facebook-grupper. Grupperne blev udvalgt på baggrund af relevante temaer og geografisk placering.

For at få et dybere indblik i debatten på politikernes og mediernes Facebook-sider har vi læst og kodet omkring 20 procent af alle Facebook-kommentarer, der nævner samiske temaer. Med andre ord 7.600 kommentarer.

For at måle debatten i grupperne trænede vi sprogmodellen GPT-4 til at klassificere kommentarer baseret på den manuelle kodning, vi har foretaget.

Dette er, hvad vi fandt

Debatter om samiske emner på Facebook er præget af negative holdninger og stereotyper. Når samiske emner diskuteres og specifikt nævnes i kommentarer på mediernes og politikernes Facebook-sider, indeholder mindst hver fjerde kommentar negative holdninger eller stereotype fremstillinger af samerne.


Fosen-sagen øger mængden af omtale og andelen af negative kommentarer i mediernes kommentarfelter. I forbindelse med Fosen-sagen steg andelen af kommentarer med negative holdninger og stereotyper med næsten 10 % i første halvdel af 2023. Den største stigning i andelen af negative kommentarer er i de landsdækkende mediers kommentarfelter.

Den mest almindelige negative holdning til samerne er, at samerne er en hindring for fremskridt og moderne udvikling, hvilket især er knyttet til diskussionen om Fosen-sagen, og om vindmøllerne skal fjernes. Den næstmest almindelige negative holdning til samerne i kommentarfelterne er, at »samerne ikke kan betragtes som et oprindeligt folk«. Udsagnet om, at samernes status som oprindeligt folk er illegitim, bruges som et argument mod samernes rettigheder.



Vil du vide mere?
Tag kontakt til Ida

Ida Haugen-Poljac

Ida Haugen-Poljac +4740212287 ida@ogtall.no

Download rapporten
Samarbejde
Amnesty International Norge
År
2023